Blog


Zuid Limburg

Zuid Limburg is bekend als middelpunt van de Euregio. Berg en Terblijt ligt centraal in dit gebied. De Ardennen, de Eifel, Aken en Luik liggen dus aan uw voeten.

Maar vooral ten opzichte van Valkenburg (3 km) en Maastricht (6 km) ligt Hotel Kasteel Geulzicht ideaal.

Mooiste stukje Nederland

Hotel Kasteel Geulzicht ligt hoog op een rots, pal aan natuurpark Ingendael in het Geuldal. Het riviertje de Geul stroomt er een waterval, op 100 meter vandaan. 

De lucht is er zuiver en de wandelaar kan uren dolen door de natuur, waarin hij zich dikwijls in het buitenland waant, ware het niet dat de vele kruisen en kapelletjes eraan herinneren dat dit echt Zuid Limburg is.

De rustieke ligging, in een wandelroute-rijke omgeving is de basis voor uw actieve-, kuur-, ontspannings- of zelfs werkvakantie.

Hoogtepunten

Alle toeristische attracties in Zuid Limburg zijn binnen 20 minuten bereikbaar. Wijkt men af van de doorgaande routes en rijdt men op een van de vele landweggetjes langs schilderachtige dalen, vakwerkhuisjes, veldkruisen en hoogstamboomgaarden dan ervaart menigeen juist dit uitstapje als het hoogtepunt van deze dag.

Onze lieve vrouwekerk Maastricht - zuid limburg |www.castlehotelholland.eu     Heltoren Maastricht -zuid limburg| Hotel Kasteel Geulzicht      Bonnefanten Museum zuid Limburg - Maastricht | Hotel Kasteel Geulzicht     Pater Vink toren Maastricht - zuid Limburg | www.kasteelgeulzicht.nl

Maastricht

Maastricht is voor velen bekend door het beroemde verdrag van Maastricht, waar de eenwording van ons huidige Europa onomkeerbaar is gemaakt.

Voor nog veel meer mensen echter klinkt Maastricht ook anders: het Vrijthof, de St. Servaaskerk, het Bonnefantenmuseum, de Sint Pietersberg, het Dinghuis, de Oude Maasbrug, maar ook culinair genieten in de vele uitmuntende Bourgondische restaurantjes of speciale evenementen zoals het Carnaval of het Preuvenemint.

Voor winkelen in Maastricht, oudste en mooiste stad van Nederland kunt u zeker een dag uittrekken.  Ook het stadsdeel Wijck mag hier niet overgeslagen worden.

Het MECC is een evenementen en congrescentrum aan de stadsrand, met internationale beurzen, zoals de vermaarde TEFAF antiekbeurs, tentoonstellingen, concerten en congressen.

Een autorit van het Mecc naar Kasteel Geulzicht en vice versa duurt korter dan naar menig Maastrichts hotel. Wilt u in het weekend goedkoop naar Maastricht, dat kan via Park & Ride vanaf Maastricht Noord.

Vrijthof Maastricht - zuid limburg|www.kasteelgeulzicht.nl       wegkruis Maastricht - zuid limburg | www.kasteelgeulzicht.nl     Maas met St. Servaasbrug Maastricht |www.kasteelgeulzicht.nl     Visvijver Maastricht - zuid limburg |www.kasteelgeulzicht.nl

 

5 sterren landschap

Stichting Natuur en Milieu heeft het gebied met maar liefst 5 sterren bekroond. De sterren werden gegeven voor de belevingswaarde, ecologische waarde, cultuurhistorische waarde, mogelijkheid tot (natuur) recreatie en het unieke karakter van het gebied. Dus minimaal 5 goede redenen om dit gebied te bezoeken!

Natuurlijk is er veel te zien en beleven hier in de buurt, graag geven we U persoonlijk ook advies of tips. De lijst met daguitstapjes vanaf het kasteel is ellenlang, toch willen we er hier een paar speciale uitlichten die echt de moeite waard zijn: zie Eropuit.

Meer tips via de volgende links:

www.eropuitinlimburg.com

www.vvvmaastricht.nl

www.valkenburg.nl

www.vvvzuidlimburg.nl

www.voerstreek.be

www.maastricht.nl

www.liegeonline.be

www.aachen.de

www.monschau.de

musea.pagina.nl


5 Golfbanen binnen 25 km van Kasteel Geulzicht

Golfbaan het Rijk van Margraten, dicht bij hotel kasteel Geulzicht | www.kasteelgeulzicht.nl

Golfbaan het Rijk van Margraten, 9 km van hotel kasteel Geulzicht

Binnen 25 km van Hotel Kasteel Geulzicht zijn er 5 golfbanen.

Het Rijk van Margraten: 18 holes, 9 km van Hotel Kasteel Geulzicht.
Bemelerweg 99
6267 AL Cadier en Keer
Tel: +31 (0)43- 356 99 99
www.golfenophetrijk.nl

International Golf Maastricht, 18 holes, 13 km van Hotel Kasteel Geulzicht.
Dousbergweg 90
6216 GC Maastricht
Tel: +31 (0)43-3281740
www.internationalgolfmaastricht.com
18-holes baan. 45 extra holes i.c.m. Henri-Chapelle.

Golf course Margraten near castlehotel Geulzicht | www.kasteelgeulzicht.nl

Golfbaan Margraten vlakbij hotel kasteel Geulzicht

De Zuid Limburgse G&CC "Wittem": 18 holes, 18 km van Hotel Kasteel Geulzicht.
Aubelsweg 1
6281 PC Gulpen-Wittem
Tel : +31 (0)43-455 2370
www.zlgolf.nl

Golf & Country Club Hoenshuis : 18 holes, 12 km van Hotel Kasteel Geulzicht.
Hoensweg 17
6367 GN Voerendaal
Tel : +31 (0)45-575 3300
www.gcchoenshuis.nl

Openbare Golf Brunssummerheide: 45 holes, 24 km van Hotel Kasteel Geulzicht.
Rimburgerweg 50, 6445 PA Brunssum
Tel : +31 (0)45-527 0968
www.golfbrunssummerheide.nl

Golf & Country Club Burggolf Herkenbosch: 18 holes, 59 km. van Hotel Kasteel Geulzicht.
Stationsweg 100, Herkenbosch
Tel: +31 (0) 475529529
www.burggolfherkenbosch.nl


Geschiedenis van Hotel Kasteel Geulzicht

salon hotel kasteel geulzicht zuid limburg |www.kasteelgeulzicht.nl

Kasteel Geulzicht behoort tot de laatste generatie kasteeltjes. Eind negentiende eeuw werd het  ontworpen door de architect Henri Reek te Maastricht, in opdracht van de industrieel Pieter Carel Zuyderhoudt en zijn vrouw Fannij van Enthoven, tevens eigenares van o.a. het kasteeltje Hofwijck te Voorburg. De heer Zuyderhoudt,  geboren in Batavia in het voormalige Nederlands Oost-Indië, was ingenieur. In gegoede kringen gebeurde het rond die tijd wel vaker  dat de “nouveau riche” een immens buiten liet bouwen in een historische stijl naar smaak.

Hotel Kasteel Geulzicht vanuit de lucht| www.kasteelgeulzicht.nl

Het kasteel, geheel in mergel opgetrokken in de stijl van de Engelse neogotiek, kreeg een romantische uitstraling. Het is opvallend gelegen tegen de helling van de Geulhemmerberg, met toegangspoort en oprijlaan. In de onmiddellijke nabijheid bevinden zich de voormalige dienstwoning en garage. De benodigde mergelblokken zijn afkomstig  uit de Brakkeberg, en werden over een smalspoor naar de bouwplaats vervoerd. Begin vorige eeuw werd de bouw voltooid.

Wat het interieur betreft is ondermeer de grote ontvangsthal van groot belang, vloer in wit marmer en zwarte Naamse steen. De monumentale haardpartij is deels bekleed met geglazuurde tegeltjes, schouw bekleed met hout en hierover een gobelin. De wanden hebben een houten lambrisering.

De plafondschilderingen zijn van Adrianus Hartigh, die in die tijd ook verschillende grotschilderingen heeft aangebracht. Op het plafond zijn Bijbelse taferelen geschilderd, en op de bruine rand staan figuren uit de Griekse en Romeinse mythologie.

In de voormalige bibliotheek bevinden zich houten boekenkasten met rijk houtsnijwerk. De haardpartij wederom bekleed met geglazuurde tegeltjes en met een houten omlijsting. Ook hier houten lambrisering.

De eetzaal heeft een plafond met decoratief stucwerk. De haardomlijsting is uitgevoerd in wit marmer en rust op vier marmeren zuiltjes.

Vier kamers beschikken over een in de grond verzonken Romeins bad met een inhoud van 600 liter.

 

hotel kasteel geulzicht | www.kasteelgeulzicht.nl

De oorspronkelijke functie  was particuliere bewoning. Vanaf 1937 werd kasteel Geulzicht in gebruik genomen als hotel door de familie Weinberg. De eigenaar, Dhr. Weinberg, werd door iedereen “Ome Joep” genoemd. Dit kwam in de oorlog goed van pas. Op 10 mei 1940 kwamen er enige hoge  Duitse  officieren binnen die met hun staf  Hotel Kasteel Geulzicht bezetten. Het werd als centrale commandopost ingericht. Tegelijkertijd echter zaten er ook joodse onderduikers in het hotel. Doordat iedereen Dhr. Weinberg aansprak met “Ome Joep” bestond er geen enkel gevaar dat ze hem of zichzelf zouden verraden. Ook zaten er kunstschilders ondergedoken, die weigerden lid te worden van de Kulturkammer. Ze betaalden Dhr. Weinberg met schilderijen.

Het verhaal dat de ronde doet, als zou vanuit Kasteel Geulzicht de beslissing zijn genomen om Rotterdam te bombarderen, valt zeer te betwijfelen en is historisch niet te bewijzen. Wel werden de films van de luchtopnamen, die door verkenningsvliegtuigen boven de frontlinies werden gemaakt, hier afgeworpen en in de kelders ontwikkeld en verder afgewerkt.

Bij de ingang is een plaquette ter herinnering aan de 2e wereldoorlog.

Het hotel werd later overgenomen door de dochter en schoonzoon van de heer Weinberg.

Toen zij met het bedrijf stopten werd het kasteel gekocht door de bekende journalist Jean Nelissen, die er tot 1982 woonde. Sinds die tijd is de familie van Kuik bezitter van het kasteel, die er na een grondige restauratie weer een hotelbestemming aan gaf.

Kasteel Geulzicht staat op de Monumentenlijst.

In tegenstelling tot de meeste hotelkastelen, verblijven en slapen de gasten van kasteel Geulzicht in het oorspronkelijke kasteel zelf !


Preuvenemint Maastricht

Van donderdag 24 t/m zondag 27 augustus 2017 wordt in Maastricht - de gastronomische hoofdstad van Nederland - voor de  36e keer, het Vrijthof omgetoverd in  Nederlands' grootste openlucht restaurant.

Het Preuvenemint wordt traditioneel in Maastricht gehouden, in de laatste  week van augustus. De naam Preuvenemint is een combinatie van de Maastrichtse woorden  "preuve" (proeven) en "evenemint" (evenement). Het Preuvenemint is dus 'n evenement waar gasten van de goede dingen van het leven kunnen proeven.

Preuvenemint Maastricht - zuid Limburg |www.kasteelgeulzicht.nl

Grootste openlucht restaurant van Nederland

 

Wilt u in het weekend goedkoop naar Maastricht, dat kan bij Park & Ride vanaf Station Maastricht Noord.